Smakelijk groen: de Makkelijke Moestuin – 2

De moestuinplantjes van AH beginnen me  met de dag dwingender aan te kijken. De courgette is zelfs al beentjes aan het kweken geloof ik, want het potje zélf komt omhoog! Als ik nog wat wil bereiken met mijn moestuin, kan ik maar beter voortmaken is de boodschap.

Dus gistermiddag begonnen met het leeghalen van het stukje tuin dat omgedoopt gaat worden tot Makkelijke Moestuin van Lara. En dat lukte nét. Het rommelde al even in de lucht, en ik moest rennen om het gereedschap droog binnen te krijgen. Takkevervelend: zo ben je lekker op dreef, zo drijf je je tuin uit. De modderpoel die me werd nagelaten was onwerkbaar, dus dat moest wachten.

Dan maar in de auto naar de bieb, want die heeft Jelle's boek; 'De Makkelijke Moestuin' liggen. Daarmee kon ik me de rest van de avond troosten, en dat was helemaal zo slecht nog niet. Een klein deel van de info in het boek had ik al van zijn website, maar een groot deel stond vol met goede tips en handige informatie. En ook hier weer die heerlijke down-to-earth stijl die ook de site kenmerkt. Geen diepgaand of hoogdravend tuindersgedoe, maar gewoon lekker eenvoudig. Een hup-aan-de-bak-en-vlot-resultaat-boek. Dit boek staat bij deze op mijn verlanglijstje.


En hoera, het was vandaag mooi weer! 🙂 Leeggeruimde stukje tuin gevlakt en ontdekt dat het opgehoogd moest worden. Op naar de bouwmarkt met al die mooie spullen en gratis dilemma's. Ik denk dat iedere groenbewuste mens met een niet overvolle bankrekening dit herkent: het liefst alles biologisch, duurzaam, verantwoord, leedvrij, enzovoorts... maar Scheiße, Die kosten! Mijn portemonnee trekt een zuur vacuümporem en haalt smerig uit naar mijn schone geweten. De ware prijs van echt goede zaken is hoog! Let wel, ik zeg niet 'duur', want dat is iets heel anders voor mij. Goed spul kost gewoon meer geld, en dat doet soms best wel au. De knip wint en even later ga ik naar huis met een iets minder schoon geweten en paar zakken goedkope tuinaarde van ondefinieerbare herkomst. Voor het ophogen wel te verstaan. "Ja want moeder natuur krijgt het wel in haar mik, maar jij gaat er mooi niet van eten he?" Zanikt mijn geweten nog een beetje na. Yup, en stil nou. Zand erover? "Nee, doe dan maar die tuingrond." Mijn geweten stond duidelijk niet vooraan toen de humor werd uitgedeeld.

Gevlakt en opgehoogd, een mooi stukje waarin een bak van 120x120 past, prima naast de kruidentuin.

Gevlakt en opgehoogd, een mooi stukje waarin een bak van 120x120 past, prima naast de kruidentuin.

Opgehoogd, worteldoek erop, en dan is het tijd voor Tetris en Lego met stenen. Jelle verkoopt voor de Makkelijke Moestuin prachtige duurzame houten bakken die je zo in elkaar schroeft. Maar dat gaat 'm niet worden merkte ik al. Ik liet ze zien aan m'n portemonnee. "Kijk hoe MOOI!" Ik kreeg een rundlederen middelvinger terug en dat was het. Nog minder humor dan m'n geweten, wauw.

Ga je ook een stenen bak maken? Wees dat geen eend en doe niet wat ik deed. Het is echt een minder leuk moment wanneer je na heel veel gesleep en gepuzzel een stenen 'fundering' hebt gemaakt om halverwege het stenenstapelen te bedenken dat je een bak aan het maken bent met een buitenmaat van 120x120. Waar je stenen muurtje dus bijna 20cm van de binnenmaat afsnoept.facepalm

 

 

 

 

WP_20160415_12_33_44_Pro

De bak is bijna af - er moet nog één randje baksteen op.

Tegen overtollig water heb ik een stenen bodem met kieren gemaakt. Van de nood een deugd maken heet dat, want ik ben ook meteen weer van een stapeltje in-de-weg-liggers af.

Het rekenwerk klopte: er gingen precies 7 zakken in van de Makkelijke Moestuinmix. Hierop geen concessies en niet beknibbeld. Het moest biologisch zijn, geschikt voor heel veel soorten eetbaars, en ik had geen zin om zelf te gaan mengen. Deze mix was dus dé oplossing. 

Ik was nog niet klaar of onze kat liep toevallig langs.WP_20160416_11_35_07_Pro Waar mijn noeste arbeid eerst nog op nul interesse kon rekenen, kreeg het bouwsel nu opeens onverdeelde aandacht. Ehm wacht, dit is wel een waarlijk epische kattenbak... GAAS! WAAR IS HET GAAS?!? Gelukkig was dat gevonden vóór schijttijd. 😉

 

 

Nu alleen nog het klimrek en het raster. Het klimrek gaat mijn vader maken van materiaal dat hij nog heeft, mazzel! Het raster wil ik maken net als de constructie van Jelle. Er zijn talloze andere (gratis) manieren maar ik vond zijn argumenten voor deze keuze steekhoudend. Dus we gooien er nog een paar euries tegenaan bij de bouwmarkt voor kunstof 'afdekprofiel' en wat boutjes en moertjes. Het was makkelijk en leuk om te maken. Overmorgen komt het frame van het klimrek, maar de kleine plantjes zouden er nu al in kunnen.

 

Raster erin, nu alleen nog het klimrek!

Het raster lig erin, nu alleen nog het klimrek en de plantjes!

En toen sloeg het toe: De Angst. Voor. De. Terror. Onze tuin is nogal nat; het is hier een echt slakkenparadijs. De zelfgemaakte slakkenvallen helpen enorm, maar vooral tegen naaktslakken. Die mét huis houden er nog wel eens een eigen mening op na. Binnen staan allemaal kleine malse babyplantjes te wachten om naar buiten te gaan...  een snelle dood tegemoet? Death by snail? Het idee om na één nacht te zien hoe alles alweer opgegeten is... de horror. Wil ik er wel achter komen wat aanlokkelijker is: het bier in de val of toch die kleine slaplantjes? Dussss voor de zekerheid toch maar een set slakkenborstels besteld om de kleine slijmerds te helpen bij deze keuze. De plantjes zullen nog een paar dagen moeten wachten in hun inmiddels te kleine AH-bakje.

Slak taait af. Voor de borstel of het bordje?? Veelbelovend in ieder geval. Foto van de website van Jelle.

En ik denk dat ik er ook maar zo'n kek bordje bij zet. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Of voor die ene slak die echt heel dom is, maar wel kan lezen. Ik hoop dat ze werken, duim je mee?

 

 

 

 

 

 Het laatste stukje is binnenkort in deel 3 te lezen.

 

Onderschrift

 

4 gedachtes aan “Smakelijk groen: de Makkelijke Moestuin – 2

  1. Ingrid Melenberg

    Fantastisch! Nu zit er dus een rundlederen middelvinger in m’n hoofd.

    Veel succes en groeten van een medemoestuinbeginner met soortgelijk geweten.

  2. Monique Eickhoff

    Wat schrijf jij geweldig! En wat herkenbaar. Ik ben ook absolute beginner moestuin en fan van Jelle. Ik ga je volgen. Succes met de groente!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *