Smakelijk groen: de Makkelijke Moestuin – 1

Moestuintje7Daar waren ze weer, die schattige moestuinbakjes van de AH. Dit jaar zou ik er mooi niet instinken! Weet jij het nog, het enthousiasme toen de plantjes opkwamen in die superhandige bakjes? De chaos van het overpotten en niet goed weten hoe en wat? Eindigen met zielige plantjes en nagenoeg geen oogst? Geef mijn portie maar aan de biobak.

Desalniettemin kreeg ik ze alsnog liefdevol in mijn maag gesplitst: niet van de appie maar van mijn lieve buurvrouw -van je buren moet je het hebben ten slotte-. En jaaaaa ik weet het: het is leuk als je een peuter hebt rondlopen, om samen met die bakjes te prutsen en kiempjes te zien opkomen.   

Dus we begonnen met 7 bakjes. (En toen het nare buurmens doorhad dat ze me te pakken had, kwamen daar nog 13 weesjes uit haar huiskamer bij. Want van je buren.... 😀 ) Peutermans vond het prachtig; het zien opzwellen van de tabletten was pure magie, en dan ook nog lekker met een lepeltje de aarde erin scheppen... om het naamkaartje als kers op de bruine taart te zetten. Hij was om, ik was meer in de oh-goden-daar-gaan-we-weer-stemming. En dan slaat opeens de stakker in mij toe: staan die plantjes daar een beetje hun stinkende best te doen in de kamer, en stelen ze mijn groene hart. Naar volk dat groen.

Dit jaar heeft AH van de voorlichting wel iets meer werk gemaakt. Echter het concept blijft ruk, op een vrolijke manier. Want laten we eerlijk zijn: die verzameltray wil je graag vol hebben. En is dat gelukt, zit je met een arsenaal van maar liefst 20 verschillende soorten moestuingespuis. Met ieder zijn eigen behoeften en afmetingen. Succes daar in je raamkozijn of op je balkonnetje. Dus lees je het bijgeleverde boekje, dat supervrolijk oogt, en waar alle plantjes je aankijken met gezichtjes zo blij, dat ik hoop dat zoonlief die plantjes straks nog wel op wil eten zonder tranen. Wat niet in het boekje staat, is dat sommige van die vrolijkerds dan ook lachend écht heel groot worden (o.a. Broccoli) of hardnekkige integratieweigeraars zijn die alleen tot iets eetbaars worden in een tropische kas (bijv. watermeloen).

Kortom, 20 verschillende gewassen is veel voor de beginnende groene vinger. Heel veel. Veel te veel. Hysterisch veel. En ze kijken me vanuit het boekje allemaal aan met die vrolijke oogjes. Vragend. En veel te blij. Hysterisch blij. Vooral die andijvie. En die venkel met dat mierzoete animé-gezichtje, is die wel helemaal pluis?? Zij kijken me aan, de druk loopt op.

Maar ik heb mijn redder gevonden denk ik. Hij heet Jelle en op zijn website schrijft hij:

Toen ik in 2007 begon met de Makkelijke Moestuin was ik 14. En lui 😉

Inmiddels is het 2016, Jelle is 23, en Jelle mag gezien worden! Oh wacht de moestuintjes... ja die ook. En als we toch veren prikken: zijn website ook. Lekker fris, toegankelijk en inspirerend. Petje af voor iemand die dit zo neerzet inclusief ideologie, op die leeftijd.

Een Makkelijke Moestuin. Deze foto komt van de website van Jelle.

Een Makkelijke Moestuin. Deze foto komt van de website van Jelle.

Blij was dan ook mijn hart toen ik op de website van de Makkelijke Moestuin (MM) een blogbericht vond dat speciaal is gewijd aan de AH moestuintjes. En laat dat blogbericht nou precies mijn gevoelens verwoorden over deze kwestie. Toffe peer, die Jelle. Sorry watermeloen, het ligt niet aan jou maar het wordt gewoon niets tussen ons.

Eigenlijk spreekt alles aan het concept van de MM me aan. Duurzame materialen, biologische grondstoffen, eerlijke producten, mooie ideologie, en vooral: lekker concreet en doebaar vanaf level 0. Nu zie ik mezelf toch wel als minstens een level 1 tuinmens dus ik moet in staat zijn om een MM te starten met AH zaailingen toch? Dat is wel een beetje valsspelen op het concept van de MM, en ik kom ook niet helemaal uit met het plaatsen van de MM: die van mij moet helaas op westen gericht zijn ipv op het zuiden, en die zonuren red ik ook maar héél krapjes. Maar we gaan het gewoon proberen. Wir schaffen das!

Meer over de aanleg van mijn moeilijke makkelijke moestuin binnenkort in deel 2.

 

Onderschrift

 

5 gedachtes aan “Smakelijk groen: de Makkelijke Moestuin – 1

 1. Ria Fredriks

  Heel goed verwoord,

  Ik vind de MM ideaal zeker voor een beginneling zoals ik.
  Ik heb ook een kastje en vorig jaar vroeg ik aan mijn buurman die al langer een tuin heeft wat voor grote plant dat nu was (2 stuks.)
  Bleek dus onkruid te zijn.
  nu met Jelle zijn boek ging het al de goede kant op , maar de app vind ik te gek.
  Heel goed te volgen, ga zo door !!

  1. Lara Lichtgroen Bericht auteur

   Hoi Ria, bedankt voor je reactie! Sommige ‘onkruiden’ zijn wel heel mooi om te zien vind ik. Maar in de moestuin… sja liever niet he? De app heb ik ook geïnstalleerd, het ziet er enorm handig uit. Dank je voor de tip.

 2. Marjolein de Bruijn

  Haha Lara, wat heb je dat prachtig verwoord ook. Heel herkenbaar voor mij. Ik ben 4 jaar geleden rustig gestart met een mm-bak (zelf gemaakt van hout wat we nog overhadden van de verbouwing). Ik ben er tot op de dag van vandaag nog helemaal weg van en leer er steeds meer van; en dat op een leuke en verslavende manier. En ja, het is fijn om iemand als Jelle als ‘leermeester’ en ‘adviseur’ te hebben, terwijl je het toch op je geheel eigen wijze kan invullen. Volgens mij zal het niet lang duren totdat ook Jelle een bekende Nederlander zal zijn (hij is dat trouwens voor mij al wel een beetje :-). Ik hoop het in ieder geval wel (als hij dat zelf ook zou willen natuurlijk). Ik ben benieuwd hoe jij dit verder gaat beleven Lara! En dank je wel voor je ontzettend leuk en helder geschreven stukje hierover. Ook mijn complimenten aan jou daarvoor.

  Marjolein de Bruijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *