Op 5 februari 2016 is het weer zover: Warmetruiendag. Een warme trui, hoe cool is dat dan!?

 

De gebreide trui is voor mij een stukje jeugdsentiment (zo heb ik 'm bijvoorbeeld nog steeeeeds ergens liggen, de door mijn moeder gebreide Donald Duck trui van vroeger. En al draag ik 'm niet meer, no way dat hij eruit gaat). En hoe leuk is het dan om de wollen trui een comeback te zien maken onder de hipsters van nu. Zelfs de foute kersttrui begint op te rukken als 'trending', zowel op het lijf als op het internet. Geweldig.

Maar terug naar Warmetruiendag. Een jaarlijks terugkerend fenomeen, en een van de projecten van Klimaatverbond Nederland in samenwerking met Greenchoice. Zeker nu steeds duidelijker wordt dat het terugdringen van energieverbruik een veel grotere rol speelt in 'de klimaatzaak' dan eerder werd aangenomen, vind ik dit een mooi initiatief voor de praktijk van alledag. Even geen geneuzel over akkoorden en bedrijven, maar een haalbaar en concreet actiepunt voor de gewone mens: jij en ik.

Ik denk dat het 'wat' heel weinig woorden behoeft... de naam warmetruiendag geeft het al aardig weg toch? Warme trui aan en de kachel een graadje omlaag. De gevolgen van één graadje minder zijn wat betreft co2 uitstoot echt enorm. En kwart van het Nederlands energieverbruik gaat naar het verwarmen en verkoelen van gebouwen. En elke graad minder = 6% besparing. Die 6% kan dus mooi in de pocket wanneer je mee doet.

Je hebt geen trui? Serieus? Oké... hier een awkward-silence-button voor de ongemakkelijke stilte die nu valt.

ASB

Gelukkig kun je hem breien; dé trui van warmetruiendag 2016. Elk jaar is er een nieuw gratis patroon, en dit jaar zelfs voor mannen, vrouwen en kinderen. De ontwerpster liet zich inspireren door de bijen en koos voor de honingraatsteek en de bijencellensteek. Mooi en passend!  

WarmeTrui_11A6153©EvaBroekema

WT40

_11A2320©EvaBroekema

En nu komt voor mij ook meteen het minpuntje van deze actie. Ik kan nog niet breien, wat op te lossen is. Maar, het patroon is voor zover ik weet pas recentelijk gepubliceerd? Ik zag 'm in elk geval pas rond de jaarwisseling. En zelfs voor iemand die wel al kan breien, vind ik 4 weken gewoon best wel kort. Misschien toch die Donald Duck trui dan maar? 😉

Gelukkig kan je meedoen op onwijs veel manieren, met of zonder trui. De website van Greenchoice beschrijft zo al 6 verschillende manieren. Er is zelfs een lespakket voor op school.

Kortom: het wordt voor mij een bestaande trui, maar meedoen ga ik zeker. Want de groenste energie is de energie die je niet gebruikt.

 

Onderschrift

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *