Van lente tot zomer – prentenboek voor lente en pasen

Van lente tot zomer voorkant

Groen doen begint bij jezelf. En met die visie als vertrekpunt willen we juist kinderen de liefde en het respect voor de natuur meegeven die voor zowel het kind als moeder aarde heel prettig zal zijn. Hierbij hoort bij jonge kinderen geen belerend moraalvingertje; de natuur is een schatkist aan avontuur en leuke dingen voor een kind, dus maak er gewoon lekker een feestje van. Eén van de vele manieren om dat te doen is voorlezen. Voorlezen is goed voor de ouder-kind relatie, voor de ontwikkeling en het plezier van het kind, en bij de boeken die ik zal beschrijven, ook goed voor de relatie tussen het kind en de aarde waar we op wonen.

Het boek dat ik hier wil bespreken is 'Van lente tot zomer', een boek van Lidwien van Geffen. Ik zal vertellen waarom ik het een groen boek vind, wat ik de sterke- en minder sterke kanten van het boek vind, en een paar van de mogelijkheden die het boek biedt.

'Van lente tot zomer' is een prentenboek voor kinderen in de peuter- en kleuterleeftijd. Het gaat over Winke Tinke, een kabouter die onder de grond leeft en samen met zijn vriendjes moeder natuur een handje helpt bij haar voorjaarsactiviteiten. Het boek sluit aan op de loop van de seizoenen, en vertelt met korte rijmpjes over het verloop van lente - pasen - zomer - eind zomer.  Het is gericht op het cyclische aspect van de seizoenen, wat nog verder uitgewerkt wordt samen met andere deel: 'Van herfst tot winter'.

Het boekje is een slag groter dan A5 en het is een kartonboekje. Dat is prettig want dan kan ook je peuter er gewoon lekker zelf in kijken zonder het meteen maar vol enthousiasme te reduceren tot een combinatie van kaft en een hoopje snippers. Het boek geeft steeds een korte tekst en één prent over twee pagina's. Dit vind ik zelf heel fijn, omdat het een rustig beeld geeft; het kind kan kijken naar een paginagrote prent zonder de afleiding van de volgende, terwijl jij voorleest. 

De tekstjes zijn rijmpjes. En rijmpjes... zijn goed. Rijmpjes en versjes zijn altijd win. Kinderen vinden het leuk, het stimuleert het creatief denken, en het is ook nog eens heel goed voor hun taalgevoel. De zinnetjes zijn kort en sluiten qua taal goed aan op de leeftijdsgroep.

De prenten zijn in pastelkleuren, wat qua toon goed aansluit bij het onderwerp. Er is heel veel te zien op de prenten, maar mede door het kleurgebruik blijft het beeld toch zacht en rustig. In de prenten is ook te zien dat Winke Tinke onder de grond woont. Ik heb niet de indruk dat jonge kinderen dit zo begrijpen bij het zien van de prenten, maar dat heeft nog nooit gestoord.

Van lente tot zomerWat mij het meest raakte aan dit boekje, is hoe liefdevol het is. De liefde voor de natuur en hoe zacht en vrolijk Winke Tinke hier mee om gaat, komt goed tot zijn recht door de hele combinatie van materiaal, taal, prenten en kleurgebruik.

Sterke punten:
+ één prent op twee pagina's
+ rustig beeld, zachte kleuren
+ rijm
+ taalniveau is goed afgestemd
+ kartonboekje, dus stevig
+ fijne maat voor kinderen om zelf te lezen

Minder sterke punten:
- geen

Voorleestips:

  • Sowieso het moment waarop je dit boek voorleest: het sluit aan op voorjaar - pasen - zomer. In de kerstperiode sla je de plank dus gewoon mis met dit boek, duh.
  • Ga die dag of de dag erna eens samen kijken naar jonge dieren, lentebloemen, vlinders, lieveheersbeestjes enzovoort. Welke bloemen en dieren zie je al? Welke kleuren?
  • Ruik aan bloemen, maak samen een bloemenkrans, luister naar zingende vogels, bekijk samen een molshoop, voel een lentebriesje. Kan je zelf ook zachtjes blazen?
  • Paaseieren schilderen, zoeken, verstoppen, enzovoort.
  • Kabouters! Need I say more? 😀

Kortom, laat dit boekje en de natuur buiten sámen komen. Kinderen vinden die kleine momentjes van herkenning vaak enorm leuk. Hee kijk nou! een lieveheersbeestje, net als in de tuin! Zo kan dit boekje heel goed uitnodigen tot het beleven van buiten.

Onderschrift

disclaimer: Lara heeft een achtergrond en opleiding met betrekking tot het lesgeven aan kinderen, maar is geen professional. Ze beschrijft haar persoonlijke ideeën, op basis van studie en ervaring, vanuit een 'groen getinte' levensbeschouwing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *