De Wortelkindertjes – prentenboek voor lente/zomer

Groen doen begint bij jezelf. En met die visie als vertrekpunt willen we juist kinderen de liefde en het respect voor de natuur meegeven die voor zowel het kind als moeder aarde heel prettig zal zijn. Eén van de vele manieren om dat te doen is voorlezen. Voorlezen is goed voor de ouder-kind relatie, voor de ontwikkeling en het plezier van het kind, en bij de boeken die ik zal beschrijven, ook goed voor de relatie tussen het kind en de aarde waar we op wonen.

Het boek dat ik hier wil bespreken is 'Het verhaal van de Wortelkindertjes', van Sibylle von Olfers (óf Alfred Lirstal). Ik zal vertellen waarom ik het een groen boek vind, wat ik de sterke- en minder sterke kanten van het boek vind, en een paar van de mogelijkheden die het boek biedt.

Het verhaal van de Wortelkindertjes is een oud prentenboek dat begint bij het eind van de winter en eindigt bij de herfst. Er zijn verwarrend genoeg, drie versies van dit boek. Een van Alfred Lirstal, de tekst van dit boek is op rijm geschreven. En een van Sibylle von Olfers, dit boek is vertellend geschreven. Ten slotte is er nog een versie met de tekst van Lirstal, maar prenten  van Freddie Langeler. Ik vind het boek geschikt om voor te lezen vanaf ongeveer drie jaar en kan dan een aardig aantal jaren mee. De tekst (van Von Olfers) vind ik niet zo geschikt voor de hele jonge kinderen, maar dat kan je vertellend zelf prima oplossen. De prenten doen wat ouderwets aan. Daar is niets mis mee: 'ouderwets' is een begrip van jou, niet van je kind! De kinderen aan wie ik dit boek voorlas, vonden het in ieder geval heel leuk.

Het verhaal gaat over de Wortelkindertjes, die onder de grond bij Moeder Aarde hebben geslapen tot de lente eraan komt. Dan worden ze wakker en maken zich klaar om naar boven te gaan met de bloemen en de insecten. Lente en zomer worden gevierd boven de grond, en aan het eind van het boek is het herfst en verwelkomt Moeder Aarde ze weer terug. Heel duidelijk is de parallel met de cyclus van de seizoenen en wat er dan gebeurt in de natuur, en waar planten en insecten dan vandaan komen; veelal uit de grond!

De versie van Alfred Lirstal heb ik niet. De tekst daarvan is hier online te vinden, met de prenten (van Freddie Langeler) in het klein. Het valt op dat het in de versies van beide auteurs om dezelfde prenten gaat, maar dan bij een van de drie wel getekend door een andere tekenaar. Hoe dit precies zit, weet ik niet. Beide boeken zijn al vrij oud en volgens mij uit dezelfde periode. Persoonlijk vind ik de prenten van Lirstal/Von Olfers beter dan die van Langeler, omdat bij eerstgenoemden het boven én onder de grond, en de gang naar boven, duidelijker tot uitdrukking komen. Het is alleen wel de vraag of kinderen dit ook zo begrijpen. Qua tekst zou ik het liefst kiezen voor de vers-tekst van Lirstal, want de meeste kinderen vinden versjes erg leuk, en het is ook heel goed voor hun taalbegrip, zélfs wanneer de gebruikte woorden nog moeilijk zijn.

Sterke punten:
- er is een tekst in vers beschikbaar (Lirstal)
- één prent per twee pagina's
- de natuurcyclus wordt goed uitgebeeld

Minder sterke punten:
- de vertellende tekst is in verleden tijd geschreven (Von Olfers)
- boek is doorgaans alleen online verkrijgbaar

Voorleestips:

  • timing: het boek leent zich voor lente, zomer en kan ook nog in de herfst.
  • voor of na het lezen kijken in de natuur. Pluk eens een bloem en doe samen een wortelkindje na.
  • Wortelkindje knutselen. van vilt tot kleuren, er is genoeg te doen en het internet geeft inspiratie genoeg.
  • Als je er een hebt in de buurt, ga eens kijken bij een omgevallen boom. Zo kan een kind goed zien dat de natuur ook echt boven én onder de grond zit!

disclaimer: Lara heeft een achtergrond en opleiding met betrekking tot het lesgeven aan kinderen, maar is geen professional. Ze beschrijft haar persoonlijke ideeën, op basis van studie en ervaring, vanuit een 'groen getinte' levensbeschouwing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *